Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των εφημερίδων. Αν και μέχρι πρότινος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρνητική στη στήριξη των εφημερίδων, με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, τα δεδομένα άλλαξαν. Αργά το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε παρέμβαση υπέρ του έντυπου Τύπου σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ακολούθησε κοινή ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ – ΕΤΗΠΤΑ για τη συγκρότηση φορέα δράσης.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για πρωτοβουλία που «βρίσκεται σε ώριμο στάδιο επεξεργασίας προτάσεων οικονομικής ενίσχυσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο» και για προτάσεις που «στηρίζονται σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είναι συμβατές με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η διαβούλευση είναι το επόμενο βήμα (τον Φεβρουάριο), στην οποία θα πάρουν μέρος σίγουρα από τη μία πλευρά οι συνεργαζόμενες ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Εδώ σημειώνεται πως έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Μέχρι στιγμής, επίσης, δεν έχει ακόμη αναφερθεί από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση και με ποιους όρους. Η μόνη πληροφορία που υπάρχει είναι πως θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφεται η χρηματοδότηση. Κατά καιρούς έχουν πέσει διάφορες ιδέες, κυρίως από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως η σύσταση ενός ταμείου για τον Τύπο, έως 5 εκατ. ευρώ, ή η ενίσχυση μέσω της κρατικής διαφήμισης (ως 10 εκατ. ευρώ), αναλογικά προσμετρώντας τον αριθμό των εργαζομένων.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο και για τα χρόνια έκδοσης των εφημερίδων, ενώ η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στις εφημερίδες, που κατατέθηκε από την ΕΙΗΕΑ, απορρίφθηκε από την ηγεσία του υπουργείου. Όλα αυτά και ενώ εκκρεμεί το επίσης σοβαρό ζήτημα για το μέλλον των εφημερίδων, αυτό της διανομής του Τύπου, αλλά και το επαχθές καθεστώς των επιστροφών, που για τον Τύπο παραμένει στο 9,9%.